Espresso je pro mnoho lidí synonymem pro kávu, ale dobře ho bohužel neumí připravit každý.
množství kávy: 8 – 10 g (čím více kávy, tím delší čas extrakce)
množství vody: 20 – 35 ml
čas: 23 – 33 s
teplota vody: ±90 °C
hrubost mletí: jemná (čím jemnější mletí, tím delší čas extrakce)
tlak: 9 barů
U espressa dbejte na objem nápoje a dobu extrakce. Chuť ovlivníte také hrubostí mletí a množstvím kávy v páce. Při ladění espressa doporučujeme vždy měnit pouze mletí, nebo pouze množství. Chcete-li vaše espresso opravdu dokonalé, používejte váhu s přesností na 0,1 g. Kávy vhodné k přípravě espresso naleznete zde.
Tip:
Příprava double espressa je konzistentnější a většinou i preferovaná varianta.
Jak vyladit svoje (double) espresso?
1. Nastavím si objem výsledného nápoje, např. 60 ml (30ml pro single)
2. Dle filtračního košíku v páce zvolím doporučené množství kávy, např. 18 g (10g pro single). Vždy záleží na parametrech filtračního košíku, který používáte.
3. Určím si čas za který chci aby káva protekla, např. 30 vteřin. Kratší extrakce = ovocnější tóny. Delší extrakce = čokoládovější tóny.
4. Připravím zkušební espresso s odhadnutou hrubostí mletí. Obecně lze předpokládat, že světlejší kávy potřebují jemnější mletí.
5a. Káva protekla zhruba v daném čase. Přejeme dobrou chuť, máš hotovo.
5b. Káva protekla rychleji. Pokud odchylka nebyla markantní, zkus při dalším pokusu pouze přidat 0,5-1 g. Odchylka byla větší? Pak je třeba jemnější mletí. Pokud používáte elektrický mlýnek, je dobré odemlet alespoň jednu dávku, aby se změna projevila. Nyní je čas vyzkoušet další pokus, držíme palce.
5c. Káva protekla pomaleji. Pokud odchylka nebyla markantní zkus při dalším pokusu pouze ubrat 0,5-1 g. Odchylka byla větší? Pak je třeba hrubější mletí. Pokud používáte elektrický mlýnek, je dobré odemlet alespoň jednu dávku, aby se změna projevila. Nastal čas vyzkoušet další pokus, držíme palce.
Tip2:
Pokud používáte elektrický mlýnek s časovačem, dávejte pozor na změny v mletí. Hrubší mletí znamená, že za stejný čas namele více kávy, jemnější mletí znamená přesný opak.