Množství vody: 700 g
Množství kávy: 42 g
Doba filtrace: 4-5 minut
Hrubost mletí: Středně jemná (20-25 kliknutí na Comandante C40)
Teplota vody: 92-95 °C
- Přiveďte vodu k varu a následně propláchněte filtr 60g vody. Použitou vodu vylijte a konvičku s V60 položte na váhu. Počkejte až voda zchladne.
- Vsypte kávu a udělejte uprostřed důlek.
- Zapněte stopky a pomalu kávu zalijte 105g vody v soustředných kruzích. Tento krok by vám měl trvat zhruba 20 sekund. Kávu lehce promíchejte zakroužením s V60 a počkejte dokud stopky neukazují 00:45.
- Nyní pravidelnými krouživými pohyby nalijte vodu, aby váha ukazovala 420g (malé kroužky ve velikosti pětikoruny kolem středu). Tento krok by Vám měl trvat kolem 20 vteřin, tedy do 1:05.
- Počkejte do 1:35 a pokračujte v zalévání, tentokrát ve velkých kruzích zhruba 1cm od okraje tak, abyste na váze měli 700g a na stopkách 2:00. Počkejte až proteče všechna voda a můžete servírovat. Voda by měla protéct v rozmezí 4:00 – 4:30.
Výhoda Chemexu oproti V60 je, že vypadá skvěle a dokážete na něm připravit daleko více kávy. Můžete použít stejnou techniku jako v případě V60, akorát s větším množstvím.